‘’Maar eerst koffie!’’ of ‘’’Hier heb ik koffie voor nodig’’. Staan dergelijke kreten niet op je koffiemok gedrukt, dan zeg je het waarschijnlijk wel hardop als die ene collega op maandag om half negen over deadlines begint. In de ochtenduren is koffie een veelbesproken en geliefd onderwerp - en soms ook excuus voor wie nog niet heel veel gedaan heeft. Is dat dan terecht?

Wie begint zijn werkdag nou zonder eerst een goede kop koffie? Niet veel mensen, zo blijkt: maar liefst 47 procent van de werknemers heeft voor 9 uur ‘s ochtends al een kopje koffie achter de kiezen, en meer dan de helft van werkend Nederland zoekt eerst de koffieautomaat op voordat ze achter hun bureau gaan zitten. Veel mensen voelen zich nog niet helemaal wakker zonder hun dagelijkse bakkie troost - maar is dat ook wel terecht? Welke invloed heeft koffie nou écht op je productiviteit?

Op de eerste plaats is het in principe een gevoelskwestie. Het is een sociale activiteit, maar bovenal voor veel mensen een ritueel. Dat doorbreken zorgt dan ook snel voor onrust, waardoor je vooral ook het idee kunt hebben dat vandaag nou eenmaal niet jouw dag wordt. Maar wat zegt de wetenschap? Meer dan de helft van de werknemers geeft aan dat ze minder productief zijn zonder koffie. Stephen Braun, een medisch schrijver, vergelijkt het effect van koffie met een stuk hout onder de rem van je brein leggen. Niet te stoppen dus! De hoeveelheid is echter belangrijk, en dat betekent niet dat je de hele dag op en neer naar het koffie apparaat moet lopen. Al één of enkele (goeie!) koppen koffie doet voor de meeste mensen al wonderen!

Wat doet koffie nog meer? Pak er een bakje koffie bij en begin wat onderzoeken te lezen: het zal je verbazen hoeveel onderzoek, en ook hoeveel positieve effecten er zijn! Zo is bewezen dat cafeïne je geheugen flink verbetert - wat ook een positief effect heeft op je werkdag. Ook zou je sneller nieuwe dingen leren als je regelmatig koffie drinkt. Daarnaast zorgt het ervoor dat je je beter kunt concentreren en dat koffiedrinkers vaker een uurtje langer doorwerken dan niet-koffiedrinkers. Ben je al overtuigd?

Even opstaan en dat wandelingetje naar het koffieautomaat maken: het lijkt klein en misschien doorbreekt het je concentratie, maar tussen al het zitten en harde werken is het niet alleen een welkome afwisseling voor je lijf, maar ook voor je brein. Even weg van dat scherm en daarna met frisse moed en vers gezette koffie weer verder aan dat ene lastige vraagstuk.

Om het voor jezelf te testen, zou je ter eerlijke vergelijking eigenlijk eens een weekje zonder koffie aan de slag moeten. Maar laten we eerlijk zijn, wie heeft daar nou zin in? Het laatste koffieboontje dat bijdraagt aan de productiviteit op de werkvloer, is het feit dat werknemers zich gewaardeerd voelen als ze toegang hebben tot lekkere koffie. Een cadeautje van hun werkgever, waardoor ze graag ook iets extra’s terug doen. Kleine moeite, groot plezier - vooral met de service van de Gebroeders Koffie.

Doe jezelf, je bedrijf, maar vooral ook je medewerkers een plezier: voor elk kantoor hebben we een passende koffiemachine. We komen graag langs om je te adviseren, dus zullen we snel een kopje koffie drinken?

VRAAG PROEFPLAATSING AAN